donderdag 7 december 2017

Het lot was PSV ongunstig gezind ...



Als ontmoetingen in de Europa Cup of op grote toernooien als EK en WK gelijk eindigen, ook na verlenging, volgen er strafschoppen, dat weet een kind. Maar dat is niet altijd zo geweest, tot aan het begin van de jaren '70 werd in zo'n geval geloot. In het seizoen 1969-70 werd een dergelijke loting PSV fataal na een dubbel duel met AS Roma. PSV kwam in dat jaar uit in de Europa Cup 2, de beker der Bekerwinnaars, als vervanger van bekerwinnaar Feyenoord dat ook de landstitel had veroverd.

PSV wordt in 1969 geleid door de Duitser Kurt Linder en beschikt over een heel aardig elftal. De Macedonische technicus Radovic is een sierlijke, voetballende libero, strateeg Wietse Veenstra zorgt voor de openingen en voorin zijn Willy van der Kuylen en de Deen Bent Schmidt-Hansen de grote troeven. De Deen staat omwille van zijn snelheid bekend als Zoef de Haas (*1). In de eerste ronde stuit PSV op Rapid Wien, dat vrij gemakkelijk opzij wordt gezet, 2-1 en 4-2. In de tweede ronde wordt AS Roma  de tegenstander ...

# De heenwedstrijd

Linder kiest in de heenwedstrijd in Rome voor een behoudende tactiek, zelfs Smidt-Hansen krijgt een defensieve opdracht mee, iets waar hij allesbehalve blij mee is. Het Limburgsch Dagblad tekent het volgende op:

Bent Schmidt Hansen (...) vond het jammer dat hij geen „zoef-zoef" had mogen zijn. Zijn taak was de opkomende verdedigers af te stoppen en Ressel en Van der Kuylen op jacht te sturen naar doelpunten. (*2)

AS Roma staat onder leiding van Helenio Herrera, een Argentijnse coach die in de jaren '60 een revolutie ontketende in het internationale voetbal dankzij een defensieve tactiek die bekend staat als "Catenaccio". Met Inter heeft hij dankzij het Catenaccio de Europa Cup 1 gewonnen (door het ongenaakbaar geachte Real Madrid uit te counteren), nu wil hij via Catenaccio met AS Roma de Europa Cup 2 winnen. PSV speelt in Rome verdedigend, AS Roma valt voorzichtig aan, met tegenzin als het ware. Twee katten die elkaar uit de boom proberen te kijken. Doelpogingen zijn schaars. Willy van der Kuylen krijgt een grote kans, maar schiet over. Vlak voor tijd krijgt Roma een strafschop na een redding met de hand op de lijn door Jacques van Stippent. De latere trainer Fabio Capello schiet vanaf elf meter raak.

Linder verwijt Pim Doesburg na afloop aarzelend optreden voorafgaande aan de strafschop, Doesburg wijst met een beschuldigende vinger naar de scheidsrechter:

„Wat moet je doen? De bal proberen te pakken of in het doel blijven staan? Ik moest eruit komen. Toen ik naar de bal greep, liep mij een tegenstander in de rug. Ik raakte uit balans en weg was de bal. (...) En dan die strafschop. Van Stippent wilde de bal met zijn benen opvangen, maar die sprong via zijn benen naar zijn handen op. De straf was veel te zwaar". (*3)

# De return

Ondanks de nederlaag start PSV in Eindhoven als favoriet. Een 0-1 nederlaag in een uitwedstrijd wordt in die dagen gezien als een goed uitgangspunt. Smidt-Hansen mag nu zoeven langs de lijn, maar er is amper ruimte voor zijn rushes: Roma speelt in Eindhoven onversneden Catenaccio. Tot overmaat van ramp is architect Wietse Veenstra geblesseerd geraakt aan zijn arm. Er wordt overwogen om hem met een brace te laten spelen, maar de medische staf acht het risico te groot. PSV beukt zich suf op de Romeinse muur en heeft uiteindelijk een strafschop nodig om langszij te komen. Willy knalt de bal snoeihard (wat dacht u?) in het dak van het doel (zie de foto boven dit artikel). De Italianen zijn van slag en PSV krijgt diverse kansen om de genadeslag uit te delen, met name tijdens de verlenging, maar het blijft 1-0. En dat betekent loten. Officieel moet de loting plaatsvinden op het veld, maar het publiek heeft bezit genomen van het speelveld en daarom roept de scheidsrechter de beide aanvoerders naar binnen. Daar valt het muntstuk met de voor PSV verkeerde kant naar boven ...


Aanvoerder Pleun Strik klaagt over het gebruikte muntstuk, een voetbalmunt met aan één zijde een doel en aan de andere zijde een bal. Volgens hem was de zijde met de bal zwaarder, waardoor de kans groter was dat de zijde met het doel (toegewezen aan Roma) naar boven zou wijzen. De Hongaarse scheidsrechter Emsberger neemt echter de twijfels weg tegenover de verzamelde pers. Het Leidsch Dagblad schrijft:

Scheidsrechter Emsberger stond in goed Duits belangstellenden te woord. Hij toonde iedereen de bewuste munt die de uitslag bepaalde (...). "Als ik eerlijk moet zijn, had PSV het verdiend (...) Het is triest omdat er altijd iemand teleurgesteld mijn kleedkamer uitgaat." (*4)

Overigens zou boontje later in het seizoen om zijn loontje komen. AS Roma bereikt de halve finales maar daarin levert het dubbele duel met het Poolse Gornik Zarbrze geen winnaar op.  Het lot wijst de Italianen als verliezers aan ...

Nog even genieten van Bent 'Zoef':



Noten:

* (1) Zoef de Haas was een personage uit De Fabeltjeskrant dat steeds "zoef zoef" zei als hij het op een rennen zette
* (2) Delphner.nl, archief, Limburgsch dagblad, 13-11-'69
* (3) Delphner.nl, archief, Limburgsch dagblad, 13-11-'69
* (4) http://www.asromaultras.org/6970psvroma_leidsghDagblad.jpg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Kees kwam en zag ...

We verkeren in crisis. Volgens sommigen is de huidige crisis groter dan enig andere crisis die de club ooit heeft gekend. Wellicht is d...